WEP: Inzicht in bevolkingsprognoses Groningen en Drenthe

12-10-2017

​Werkervaringsplaats: Inzicht in bevolkingsprognoses Groningen en Drenthe

Bij het Sociaal Planbureau Groningen en het Trendbureau Drenthe, onderdeel van CMO STAMM zijn we regelmatig op zoek naar enthousiaste en inspirerende mensen die ons team kunnen versterken. 

Het Sociaal Planbureau Groningen en het Trendbureau Drenthe zijn onafhankelijke kennisinstituten die trends en ontwikkelingen binnen het brede sociale domein in Groningen in kaart brengen. Door grote hoeveelheden data te vertalen naar kennis proberen wij bij te dragen aan beter beleid. Zie jij daar ook een uitdaging in? Dan willen we je graag ontmoeten. 

Werkervaringsplaats: Inzicht in bevolkingsprognoses

Wij hebben voor het komende half jaar een plaats voor een collega die werkervaring zoekt en meewerkt aan een onderzoek over bevolkingsprognoses in Groningen en Drenthe. Bevolkingsprognoses vormen een belangrijke pijler voor beleid. Er wordt mede door bepaald hoe de woningvoorraad zich zal moeten ontwikkelen, maar geeft ook richting aan beleid voor de arbeidsmarkt en bijvoorbeeld het benodigde aanbod van voorzieningen. Bevolkingsprognoses zijn gebaseerd op een aantal aannames en veranderen door de tijd. Inzicht in hoe bevolkingsprognoses tot stand komen en waarom ze lang niet altijd uitkomen is belangrijk om goed beleid te ontwerpen.

Je voert in samenwerking met het team leefbaarheid onderzoek uit naar de bevolkingsprognoses in Groningen en Drenthe. Concreet betekent dit dat je:

  • Verschillende bevolkingsprognoses voor de gemeenten van beide provincies gaat vergelijken en inzicht geeft in de aannames die gemaakt worden;
  • Belangrijke trends die uit de prognoses naar voren komen gaat duiden;
  • De bevindingen uit je onderzoek naar buiten toe communiceert middels nieuwsberichten en presentaties

Daarnaast ga je de onderzoekers van het thema krimp en leefbaarheid ondersteunen bij andere werkzaamheden, zodat je leert wat het inhoudt om beleidsonderzoek te doen. 

We bieden je een kans om je kennis van Excel en SPSS verder uit te breiden en je te ontwikkelen in het schrijven van toegankelijke teksten voor een breder publiek. Daarnaast krijg je uitgebreid de ruimte om te leren werken met het visualisatieprogramma Tableau.

Ben jij nieuwsgierig, analytisch sterk en een echte doorzetter?  Ligt jouw hart bij onderzoek en heb je affiniteit met sociale vraagstukken? Ben je net afgestudeerd aan een Universiteit? Dan is deze werkervaringsplaats iets voor jou!

Werkervaringsplaats

Deze werkervaringsplaats is geschikt voor WO afgestudeerden met een relevante achtergrond (bv. demografie, sociologie of sociale geografie). Het is een leerzame werkplek waar je veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt over de (ontwikkeling van) toegepast beleidsonderzoek. De werkervaringsplaats omvat een periode van maximaal zes maanden waarin je bij voorkeur vier dagen per week aan de slag gaat. De indeling van deze uren zal variëren en is nader overeen te komen. Je krijgt inspirerende begeleiding, een uitgebreid netwerk en een vergoeding (€ 200 netto per maand, voor vier dagen). Uiteraard worden je reis- en onkosten ook vergoed.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd en is deze werkervaringsplaats jou op het lijf geschreven? Mail dan je motivatiebrief en CV vóór 1 november 2017 naar Hans Elshof (h.elshof@cmostamm.nl). Vermeld hierbij in het onderwerp dat het om de werkervaringsplaats bevolkingsprognoses gaat.  Voor verdere kun je telefonisch contact opnemen met dezelfde persoon op 06 518 561 32. 
​

 
 
 
 
Delen via social media